CTT - logo

     Inkubator Innowacyjności 4.0

     Centrum Transferu Technologii

       Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Godło Polski

DNA biosensors

10.05.2021

Kontynuujemy prezentację zespołów startupowych, tworzonych w ramach I edycji konkursu „Startup School UR”, realizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Dzisiaj przedstawiamy propozycję "DNA biosensors - DNA jako matryca do syntezy warstw receptorowych biosensorów".

Kontynuujemy prezentację zespołów startupowych, tworzonych w ramach I edycji konkursu „Startup School UR”, realizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Dzisiaj przedstawiamy propozycję "DNA biosensors - DNA jako matryca do syntezy warstw receptorowych biosensorów".

CELEM PROJEKTU
jest synteza warstw receptorowych biosensorów do monitorowania zanieczyszczeń żywności i zmian zachodzących podczas jej przechowywania. Forma: etykieta na opakowaniu nieprzetworzonego produktu żywnościowego zabarwiająca się w momencie wystąpienia w nim zanieczyszczeń lub powstania niekorzystnych zmian spowodowanych jego przechowywaniem. Motto, które stanowi dla nas wskazówki przy realizacji projektu Jeśli zmienisz sposób, w jaki patrzysz na rzeczy, rzeczy, na które patrzysz się zmienią [Wayne Dyer].

Proponowane rozwiązanie technologiczne jest oparte o optyczną weryfikację odpowiedzi biosensora na obecność zanieczyszczeń, w szczególności jonów metali ciężkich, lub pojawienie się niekorzystnych zmian w żywności, np. patogennych mikroorganizmów.  Zastosowanie DNA jako matrycy do syntezy połączeń cieczy jonowych oraz kropek kwantowych, stanowi rozwiązanie, którego nie ma dotąd na rynku. Umożliwia ono otrzymanie warstw bardziej czułych niż te stosowane obecnie w czujnikach elektrochemicznych. Uzyskane warstwy receptorowe mogą znaleźć zastosowanie w czujnikach detekcji zanieczyszczeń nie tylko żywności, ale również środowiska (np. woda, gleba). Pozwalają też obniżyć granicę ich oznaczalności. Projekt zakłada, że na inteligentne opakowanie, w którym znajduje się nieprzetworzony produkt żywnościowy zostaje naniesiona bezbarwna etykieta pokryta zaprojektowaną warstwą receptorową. W czasie przechowywania produktu, czynniki środowiskowe, takie jak, temperatura, światło i zróżnicowana wilgotność, mogą powodować jego psucie się. Dla konsumenta informacją o tym, że coś złego dzieje się z przechowywanym produktem będzie pojawiająca się barwa na etykiecie zawierającej warstwę receptorową.



ZESPÓŁ

 
dr inż. Ewelina Nowak - CEO (Chief Executive Officer)

dr hab. inż. Hanna Staroszczyk, prof. PG - CTO (Chief Technology Officer) i CFO (Chief Financial Officer)

dr Anna Wisła-Świder, prof. UR - COO (Chief Operating Officer) i CMO (Chief Marketing Officer)

W najbliższych dniach przedstawimy kolejne propozycje, jakie powstały w ramach konkursu – „Startup School UR” (Projekt „Inkubator Innowacyjności 4.0”).

W przypadku chęci współpracy z Zespołem, prosimy o bezpośredni kontakt. Zachęcamy także do kontaktu z uczelnianym Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie sp. z o.o., gdzie mogą Państwo uzyskać konkretne informacje na temat komercjalizacji rozwiązań.

Osoby do kontaktu:

mgr inż. Wojciech Przywała – Broker Technologii
e-mail: wojciech.przywala@innowacje-ur.pl
tel.: 12 662 48 53

mgr Wojciech Borówka – Broker Innowacji UR
e-mail: Wojciech.Borowka@urk.edu.pl
tel.: 12 662 48 53


UWAGA - zapraszamy do odwiedzenia BAZY TECHNOLOGII – AGRITECHMARKET.PL

WIĘCEJ na temat warsztatów „Startup School UR”.

Organizatorami I edycji „Startup School UR”  byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o. o. Wykonawcą spoza uczelni była firma Open Innovation House sp. z o.o.
Cykl warsztatów organizowany był w ramach Projektu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, dofinansowanego z Programu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 – 2020 (Działanie 4.4).