Opakowania aktywne dla produktów wegańskich oraz wegetariańskich
Pod koniec kwietnia poznaliśmy zwycięzców I Edycji Konkursu „Startup School UR”, zrealizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Jak wielokrotnie powtarzali sami Członkowie Komisji: projekty były tak dobre, że niezmiernie ciężkim zadaniem było wskazanie tych najlepszych. Wybór musiał zostać jednak dokonany.
Pod koniec kwietnia poznaliśmy zwycięzców I Edycji Konkursu „Startup School UR”, zrealizowanego w ramach Projektu „Inkubator Innowacyjności 4.0”. Jak wielokrotnie powtarzali sami Członkowie Komisji: projekty były tak dobre, że niezmiernie ciężkim zadaniem było wskazanie tych najlepszych. Wybór musiał zostać jednak dokonany.
Niezwykle cieszy fakt, że potencjał Kadry Naukowo-Badawczej z naszej Uczelni został wykorzystany w tak zaawansowany sposób do generowania pomysłów i innowacji! Jak wynika z opinii uczestników tegoroczna edycja „Startup School UR” to był świetnie spędzony czas, a także masa nowych umiejętności i kompetencji.
W rezultacie, w wyniku obrad Komisji Oceniającej, w oparciu o przeprowadzoną dyskusję uwzględniającą przyjęte kryteria oceny, Komisja Oceniająca przyznała I miejsce dla autorów projektu "Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich oraz wegetariańskich".
ZAŁOŻENIA
Głównym jego celem jest opracowanie wegańskich aktywnych powłok jadalnych, zawierających hydrolizat białkowy z przetwórstwa soi i/lub jego frakcje peptydową, dzięki czemu możliwe będzie wydłużenie trwałości wegetariańskich produktów spożywczych, na które będą one zaaplikowane. Opracowana technologia produkcji hydrolizatu o aktywności przeciwutleniającej z odpadów po przetwórstwie soi pozytywnie oddziałuje na środowisko, poprzez zmniejszenie ilości generowanych śmieci poprodukcyjnych. Ponadto zastosowanie tego hydrolizatu jako składnika powłoki aktywnej, która wydłuża trwałość wegetariańskich produktów spożywczych, powoli zmniejszyć ilość marnowanej żywności.
ZESPÓŁ
dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. UR - CEO
dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. UR - COO projektu
dr inż. Marzena Zając, prof. UR - CTO projektu
mgr inż. Paulina Guzik - badania i rozwój
Raz jeszcze gratulujemy wszystkim laureatom konkursu "Startup School UR" oraz wszystkim zespołom, które wzięły udział w tej edycji.
W przypadku chęci współpracy z Zespołem, prosimy o bezpośredni kontakt. Zachęcamy także do kontaktu z uczelnianym Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie sp. z o.o., gdzie mogą Państwo uzyskać konkretne informacje na temat komercjalizacji rozwiązań.
Osoby do kontaktu:
mgr inż. Wojciech Przywała – Broker Technologii
e-mail: wojciech.przywala@innowacje-ur.pl
tel.: 12 662 48 53
mgr Wojciech Borówka – Broker Innowacji UR
e-mail: Wojciech.Borowka@urk.edu.pl
tel.: 12 662 48 53
UWAGA - zapraszamy do odwiedzenia BAZY TECHNOLOGII – AGRITECHMARKET.PL
WIĘCEJ na temat warsztatów „Startup School UR”.
Organizatorami I edycji „Startup School UR” byli: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie poprzez Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu oraz Centrum Innowacji Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Sp. z o. o. Wykonawcą spoza uczelni była firma Open Innovation House sp. z o.o.
Cykl warsztatów organizowany był w ramach Projektu pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0”, dofinansowanego z Programu pozakonkursowego „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach”, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.
Program pod nazwą „Inkubator Innowacyjności 4.0” realizowany jest w ramach projektu pozakonkursowego pn. „Wsparcie zarządzania badaniami naukowymi i komercjalizacja wyników prac B+R w jednostkach naukowych i przedsiębiorstwach” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014 – 2020 (Działanie 4.4).