CTT - logo

     Inkubator Innowacyjności 4.0

     Centrum Transferu Technologii

       Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Wybrane prace przedwdrożeniowe

Sałata biofortyfikowana organicznymi związkami jodu jako suplement diety w profilaktyce i wspomaganiu leczenia covid-19

BRANŻA: Spożywcza
KIEROWNIK: dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof. URK
BROKER: mgr inż. Justyna Warot
TELEFON: 12 662 44 49
EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
 
W ramach projektu wytworzono suplement diety o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym tj.: wykazujący właściwości immunomodulujące i mający zastosowanie w profilaktyce niedoboru jodu. Zrealizowano ocenę in vitro, przy użyciu modelu koronawirusa HCoV-229E i HCov-OC43 (ludzkie komórki płuca zainfekowane odpowiednio alfa-koronawirusem 229E i beta-koronawirusem OC43), biologicznych właściwości sałaty wzbogaconej w organiczne formy jodu. Ocenę aktywności przeciwwirusowej przeprowadzono na podstawie testu cytopatycznego (CPE) oraz białkowego panelu cytokin i chemokin charakterystycznych dla SARS-CoV-2. Zaproponowany produkt pozwala na uzupełnienie jodu w diecie i tym samym stanowi doskonałą alternatywę dla jodowania soli kuchennej, co w skutkach przełoży się na obniżenie zachorowań na schorzenia sercowo-naczyniowe oraz może mieć zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19.
 
SŁOWA KLUCZOWE: COVID-19, związki jodu, profilaktyka, sałata
      

Total biodegradable packaging

BRANŻA: Opakowaniowa, Spożywcza
KIEROWNIK: dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK
BROKER: dr inż. Magdalena Szara-Bąk
TELEFON: 12 662 48 53
EMAIL: magdalena.szara-bak@innowacje-ur.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
 
W ramach projektu otrzymano dwuwarstwową folię biopolimerową na bazie furcelleranu, CMC, hydrolizatu żelatynowego oraz ekstraktu z borówki brusznicy oraz tacki biopolimerowe na bazie fusów z herbaty. Otrzymane folie wykazują wysoką antyoksydacyjną oraz antymikrobiologiczną aktywność. Ponadto, dwuwarstwowe folie wzbogacone ekstraktem z borówki brusznicy oraz biopolimerowe tacki wykorzystano jako materiały opakowaniowe podczas przechowywania łososia. Otrzymane wyniki wskazały na poprawę jakości ryby podczas jej przechowywania w porównaniu do łososia przechowywanego w folii syntetycznej. Prezentowane folie oraz tacki ulegają biodegradacji w ciągu 4 tygodni. Technologia ta oferuje obiecującą alternatywę dla konwencjonalnych opakowań, ponieważ jej stosowanie może poprawić bezpieczeństwo żywności poprzez hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych lub reakcji oksydacji przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu marnowanej żywności i odpadów opakowaniowych na środowisko. Dzięki zastosowaniu aktywnych folii możliwe jest wydłużenie trwałości przechowywanych produktów oraz zachowanie trendu „czystej etykiety”. Ponieważ opakowanie wytwarzane jest z materiałów odpadowych, koszt zastosowania technologii dla przedsiębiorcy będzie niewielki.
 
SŁOWA KLUCZOWE: opakowania, folia, biodegradacja, odpad
     

Implementacja procedury łagodzenia stresu wodnego w uprawie roślin o właściwościach leczniczych

BRANŻA: Rolnictwo - agrotechnika

KIEROWNIK: dr hab. inż. Ewa Hanus-Fajerska, prof. URK,

ZESPÓŁ: dr inż. Iwona Kamińska, mgr inż. Joanna Jasińska

BROKER: mgr inż. Justyna Warot

TELEFON: 12 662 44 49

EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: sprzedaż, licencja, spółka typu spin-off

Opracowano efektywną procedurę łagodzenia stresu deficytu wody w podłożu podczas uprawy zimozielonej rośliny o właściwościach farmakopealnych, cenionej w przemyśle kosmetycznym. Zweryfikowano stabilizację biochemiczną i wartość przemysłową surowca - Hederae Folium, który wchodzi w skład wielu preparatów handlowych. Brak było do tej pory uzasadnionej ekonomicznie krajowej bazy surowcowej tego przedstawiciela rodziny Araliowatych, zawierającego szereg wartościowych metabolitów, jak saponiny trójterpenowe, glikozydy flawonoidowe, kwasy fenolowe. W ramach projektu powstała modułowa formuła uprawy pozwalająca na uzyskanie produktu polskiego pochodzenia, który będzie dostępny
w handlu przez cały rok. Optymalizacja procesu uprawy pozwala na uzyskanie surowca
o wysokich walorach handlowych. Umożliwi to opracowanie dokumentacji do Urzędu Patentowego oraz komercjalizację produktu. Przedmiot badań ma szczególne znaczenie
w obliczu zmian klimatycznych prowadzących do zwiększenia areałów upraw narażonych na suszę, a metabolity z certyfikowanych surowców są podstawą dostępności środków leczniczych dla celów farmakognozji i kosmetologii.

SŁOWA KLUCZOWE: jakość produktu, surowiec farmakognostyczny, uprawa, stres suszy

     

Wegański raj

BRANŻA: spożywcza

KIEROWNIK: dr inż. Daniel Żmudziński

BROKER: mgr inż. Justyna Warot

TELEFON: 12 662 44 49

EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał probiotyczny fermentowany napój roślinny przeznaczony dla szerokiego grona konsumentów o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych. Opracowany produkt nie zawiera sztucznych substancji konserwujących, emulgujących i zagęszczających, syntetycznych barwników oraz aromatów, dodanego cukru ani żadnych substancji słodzących, glutenu, soi oraz produktów odzwierzęcych. Otrzymywany on jest wyłącznie z naturalnych surowców roślinnych pochodzących z Polski. Produkt nie posiada obecnie konkurencji na rynku. Zapewnia mu to czysta etykieta, rodzimy surowiec pochodzący od lokalnych producentów, zastosowanie wegańskich probiotycznych kultur jogurtowych bez laktozy. Przy stale rosnącym zapotrzebowaniu na produkty wegańskie, które zwykle trafiają do klienta świadomego, obecność na rynku tego napoju w znacznym stopniu wypełni lukę panującą na rynku krajowym oraz zagranicznym.

SŁOWA KLUCZOWE: napój roślinny, czysta etykieta, naturalne składniki

    

Otrzymywanie napoju funkcjonalnego na bazie mętnego soku jabłkowego i wybranych produktów pszczelich

BRANŻA: Spożywcza

KIEROWNIK: dr Małgorzata Makarewicz

BROKER: dr inż. Magdalena Szara-Bąk

TELEFON: 12 662 48 53

EMAIL: magdalena.szara-bak@innowacje-ur.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: Skomercjalizowano - sprzedaż

W ramach projektu powstał sposób wytwarzania wyrobu spożywczego (napoju) na bazie świeżego, mętnego soku jabłkowego i pierzgi pszczelej lub ekstraktu z propolisu, zapewniający zwiększenie wartości odżywczej oraz potencjalnego wydłużenia trwałości przechowalniczej produktu. Innowacyjność produktu polega na wykorzystaniu unikalnego zestawu różnorodnych związków biologicznie aktywnych obecnych w propolisie i pierzdze pszczelej powodującego, że stanowią one grupę substancji farmakologiczno-leczniczych o szerokim spektrum działania na organizm człowieka. Dodatek produktów pszczelich do żywności niskoprzetworzonej nie tylko istotnie wzbogaci jej skład, ale również wpłynie pozytywnie na trwałość, poprzez hamowanie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. Dodatkowym atutem jest fakt, ze składniki pierzgi i propolisu, o aktywnościach przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej mają status GRAS, tzn. są uznawane za bezpieczne dla konsumenta. Rozwiązanie może zostać wykorzystane przez lokalnych i krajowych producentów soków i napojów do poszerzenia swojej oferty o naturalny produkt funkcjonalny.

SŁOWA KLUCZOWE: napój, produkty pszczele, status GRAS

     

 

  

 

 

 

grafika ilustracyjna