CTT - logo

     Inkubator Innowacyjności 4.0

     Centrum Transferu Technologii

       Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

plik svg - godło

Wybrane prace przedwdrożeniowe

Izotoniczne napoje bezalkoholowe

BRANŻA: Spożywcza

KIEROWNIK: dr inż. Magdalena Januszek

BROKER: mgr inż. Justyna Warot

TELEFON: 12 662 44 49

EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał izotoniczny napój bezalkoholowy z naturalnych składników. Napój zapewnia właściwe nawodnienie organizmu oraz dostarcza niezbędnych elektrolitów. Naturalny napój bezalkoholowy o właściwościach izotonicznych jest odpowiedzią na preferencje konsumentów, którzy coraz częściej sięgają po napoje bezalkoholowe i przywiązują coraz większą wagę do składu oraz właściwości gotowych produktów. Wytworzony podpiwek jest produktem naturalnym, o właściwościach izotonicznych, o smaku lekko słodkim, karmelowym, palonym, słodowym i aromacie chmielowym, cytrusowym i ziołowym. Zawartość chmielu wprowadza istotne dla zdrowia właściwości m.in. antyseptyczne, spowalnianie procesu starzenia skóry, pozytywne działanie na układ pokarmowy. Produkt nie zawiera substancji słodzących oraz sztucznych barwników. Zastosowanie opracowanych przez zespół badawczy surowców w odpowiednich proporcjach oraz uzyskane właściwości sprawiają, że produkt jest innowacyjny i nie ma obecnie konkurencji na rynku.

SŁOWA KLUCZOWE: napój bezalkoholowy, nawodnienie organizmu, podpiwek, właściwości izotoniczne 

     

Zastosowanie wełny owczej jako nawozowego kompozytu biodegradowalnego

BRANŻA: Gospodarka surowcami i odpadami, Rolnictwo

KIEROWNIK: dr hab. inż. Edyta Molik, prof. URK

BROKER: dr inż. Magdalena Szara-Bąk

TELEFON: 12 662 48 53

EMAIL: magdalena.szara-bak@innowacje-ur.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał innowacyjny, biodegradowalny środek poprawiający właściwości gleby ‘WOOLSOIL-CRF’. Matrycę nawozu stanowi biodegradowalny polimer termoplastyczny polilaktyd (PLA), natomiast modyfatorami są składniki odżywcze: azot, potas, fosfor i siarka. Najważniejszym wypełnieniem nawozu jest wełna owcza mieszana, która ze względu na właściwości higroskopijne, gromadzi i stopniowo uwalnia wodę oraz ulega powolnemu rozkładowi, stopniowo uwalniając składniki pokarmowe. Produkty nawozowe na bazie wełny owczej, wykazują cechy nawozów wolnodziałających (CRF). Korzyści z zastosowania nawozu CRF zawierającego włókna wełny są istotne zarówno z punktu widzenia ekonomicznego i środowiskowego, a wprowadzenie wełny owczej do strumienia produkcji roślinnej stanowi ważne ogniwo gospodarki w obiegu zamkniętym. Proponowany kompozyt nawozowy jest w pełni biodegradowalny, więc może być stosowany na terenach górskich w rolnictwie ekologicznym czy na trenach leśnych.  Receptura produktu może być wykorzystana w innych regionach geograficznych, gdzie również występuje problem z zagospodarowaniem wełny mieszanej trójfrakcyjnej.

SŁOWA KLUCZOWE: wełna owcza, polimery biodegradowalne, środki poprawiające właściwości gleby, gospodarka obiegu zamkniętego 

    

 

  

 

 

 

grafika ilustracyjna