URK
Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi

DYSCYPLINA: Technologia żywności i żywienia

TYTUŁ: Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi, jako opakowanie aktywne dla produktów wegańskich i wegetariańskich

OPIS i ZALETY WDROŻENIA: W ramach projektu opracowano technologię produkcji aktywnych powłok biopolimerowych, w skład których wchodzi hydrolizat białkowy z odpadów poprodukcyjnych z przetwórstwa soi o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Powłoka ta, może zostać użyta jako aktywne wegańskie opakowanie przedłużające trwałość łatwopsujących się produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie jest innowacyjnym w skali światowej. W chwili obecnej na rynku nie wykorzystuje się opakowań jednocześnie wegańskich, jadalnych i biodegradowalnych. Do pakowania żywności stosowane są woreczki lub arkusze foliowe (najczęściej: polietylenowe, polipropylenowe czy poliamidowe), papier lub folie kolagenowe. Te ostatnie, mimo naturalnego pochodzenia i biodegradowalnego charakteru nie są wegańskie, nie są jadalne i nie wpływają na trwałość produktów. Innowacyjność wynika również z surowców użytych do produkcji powłok wegańskich. Aktywny hydrolizat białka z odpadów przetwórstwa soi jest produktem opracowanym przez zespół naukowo-badawczy i dotychczas nikt nigdy nie użył go jako składnika folii biopolimerowej.

TYP INNOWACJI: Produktowa

ZESPÓŁ:

Kierownik: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK

Zespół badawczy: dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK, dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK, dr inż. Katarzyna Turek, mgr inż. Paulina Guzik

BROKER INNOWACJI:

mgr inż. Justyna Warot

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI:

Spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2021 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek