
Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi
BRANŻA: Opakowaniowa, Spożywcza
KIEROWNIK: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK
BROKER: mgr inż. Justyna Warot
TELEFON: 12 662 48 53
EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu opracowano technologię produkcji aktywnych powłok biopolimerowych, w skład których wchodzi hydrolizat białkowy z odpadów poprodukcyjnych z przetwórstwa soi o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Powłoka ta, może zostać użyta jako aktywne wegańskie opakowanie przedłużające trwałość łatwopsujących się produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie jest innowacyjnym w skali światowej. W chwili obecnej na rynku nie wykorzystuje się opakowań jednocześnie wegańskich, jadalnych i biodegradowalnych. Do pakowania żywności stosowane są woreczki lub arkusze foliowe (najczęściej: polietylenowe, polipropylenowe czy poliamidowe), papier lub folie kolagenowe. Te ostatnie, mimo naturalnego pochodzenia i biodegradowalnego charakteru nie są wegańskie, nie są jadalne i nie wpływają na trwałość produktów. Innowacyjność wynika również z surowców użytych do produkcji powłok wegańskich. Aktywny hydrolizat białka z odpadów przetwórstwa soi jest produktem opracowanym przez zespół naukowo-badawczy i dotychczas nikt nigdy nie użył go jako składnika folii biopolimerowej.
SŁOWA KLUCZOWE: opakowania, soja, hydrolizaty białkowe, odpady
AktualnościKonkurs "Grant na Innowacje" - Edycja IIKonkurs "Startup School UR"Konkurs "Grant na spin-off"Mobilne CTTŚniadanie z PrzedsiębiorcąWybrane prace przedwdrożeniowe
DesiGate – urządzenie do dezynfekcji mgłą przedmiotów codziennego użytkuHydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soiInnowacyjna technologia granulacji surowców mineralnychKomórki macierzyste w leczeniu stanów zapalnych wymienia krów mlecznychLandTAX - system oceny produkcyjności siedliskMetoda delimitacji strefy centralnej miastaMikrofalowe urządzenie do niszczenia roślin inwazyjnychNew HighwaysOpracowanie protokołu weterynaryjnego testu immunochromatycznegoPolPiGen_muscleSałata biofortyfikowana organicznymi związkami joduTOTAL BIODEGRADABLE PACKAGINGImplementacja procedury łagodzenia stresu wodnego w uprawie roślin o właściwościach leczniczychWegański rajOtrzymywanie napoju funkcjonalnego na bazie mętnego soku jabłkowego i wybranych produktów pszczelich
Poradnik "Od pomysłu do wdrożenia"Demo Day InnowacjiInformatorium DoradczeZapytania ofertowePliki do pobraniaKontaktRedaktor strony: lic. Patrycja Witek