URK
Hydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soi

BRANŻA: Opakowaniowa, Spożywcza
KIEROWNIK: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK
BROKER: mgr inż. Justyna Warot
TELEFON: 12 662 44 49
EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
 
W ramach projektu opracowano technologię produkcji aktywnych powłok biopolimerowych, w skład których wchodzi hydrolizat białkowy z odpadów poprodukcyjnych z przetwórstwa soi o wysokim potencjale przeciwutleniającym. Powłoka ta, może zostać użyta jako aktywne wegańskie opakowanie przedłużające trwałość łatwopsujących się produktów spożywczych. Proponowane rozwiązanie jest innowacyjnym w skali światowej. W chwili obecnej na rynku nie wykorzystuje się opakowań jednocześnie wegańskich, jadalnych i biodegradowalnych. Do pakowania żywności stosowane są woreczki lub arkusze foliowe (najczęściej: polietylenowe, polipropylenowe czy poliamidowe), papier lub folie kolagenowe. Te ostatnie, mimo naturalnego pochodzenia i biodegradowalnego charakteru nie są wegańskie, nie są jadalne i nie wpływają na trwałość produktów. Innowacyjność wynika również z surowców użytych do produkcji powłok wegańskich. Aktywny hydrolizat białka z odpadów przetwórstwa soi jest produktem opracowanym przez zespół naukowo-badawczy i dotychczas nikt nigdy nie użył go jako składnika folii biopolimerowej.
 
SŁOWA KLUCZOWE: opakowania, soja, hydrolizaty białkowe, odpady
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek