URK

Sałata biofortyfikowana organicznymi związkami jodu jako suplement diety w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19

 
BRANŻA: Spożywcza
KIEROWNIK: dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof. URK
BROKER: mgr inż. Justyna Warot
TELEFON: 12 662 44 49
EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
 
W ramach projektu wytworzono suplement diety o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym tj.: wykazujący właściwości immunomodulujące i mający zastosowanie w profilaktyce niedoboru jodu. Zrealizowano ocenę in vitro, przy użyciu modelu koronawirusa HCoV-229E i HCov-OC43 (ludzkie komórki płuca zainfekowane odpowiednio alfa-koronawirusem 229E i beta-koronawirusem OC43), biologicznych właściwości sałaty wzbogaconej w organiczne formy jodu. Ocenę aktywności przeciwwirusowej przeprowadzono na podstawie testu cytopatycznego (CPE) oraz białkowego panelu cytokin i chemokin charakterystycznych dla SARS-CoV-2. Zaproponowany produkt pozwala na uzupełnienie jodu w diecie i tym samym stanowi doskonałą alternatywę dla jodowania soli kuchennej, co w skutkach przełoży się na obniżenie zachorowań na schorzenia sercowo-naczyniowe oraz może mieć zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19.
 
SŁOWA KLUCZOWE: COVID-19, związki jodu, profilaktyka, sałata
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek