
Sałata biofortyfikowana organicznymi związkami jodu jako suplement diety w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19
BRANŻA: Spożywcza
KIEROWNIK: dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof. URK
BROKER: mgr inż. Wojciech Przywała
TELEFON: 12 662 48 53
EMAIL: wojciech.przywala@innowacje-ur.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu wytworzono suplement diety o wszechstronnym działaniu prozdrowotnym tj.: wykazujący właściwości immunomodulujące i mający zastosowanie w profilaktyce niedoboru jodu. Zrealizowano ocenę in vitro, przy użyciu modelu koronawirusa HCoV-229E i HCov-OC43 (ludzkie komórki płuca zainfekowane odpowiednio alfa-koronawirusem 229E i beta-koronawirusem OC43), biologicznych właściwości sałaty wzbogaconej w organiczne formy jodu. Ocenę aktywności przeciwwirusowej przeprowadzono na podstawie testu cytopatycznego (CPE) oraz białkowego panelu cytokin i chemokin charakterystycznych dla SARS-CoV-2. Zaproponowany produkt pozwala na uzupełnienie jodu w diecie i tym samym stanowi doskonałą alternatywę dla jodowania soli kuchennej, co w skutkach przełoży się na obniżenie zachorowań na schorzenia sercowo-naczyniowe oraz może mieć zastosowanie w profilaktyce i wspomaganiu leczenia COVID-19.
SŁOWA KLUCZOWE: COVID-19, związki jodu, profilaktyka, sałata
AktualnościKonkurs "Grant na Innowacje" - Edycja IIKonkurs "Startup School UR"Konkurs "Grant na spin-off"Mobilne CTTŚniadanie z PrzedsiębiorcąWybrane prace przedwdrożeniowe
DesiGate – urządzenie do dezynfekcji mgłą przedmiotów codziennego użytkuHydrolizaty białkowe z surowców ubocznych przetwórstwa soiInnowacyjna technologia granulacji surowców mineralnychKomórki macierzyste w leczeniu stanów zapalnych wymienia krów mlecznychLandTAX - system oceny produkcyjności siedliskMetoda delimitacji strefy centralnej miastaMikrofalowe urządzenie do niszczenia roślin inwazyjnychNew HighwaysOpracowanie protokołu weterynaryjnego testu immunochromatycznegoPolPiGen_muscleSałata biofortyfikowana organicznymi związkami joduTOTAL BIODEGRADABLE PACKAGINGImplementacja procedury łagodzenia stresu wodnego w uprawie roślin o właściwościach leczniczychWegański rajOtrzymywanie napoju funkcjonalnego na bazie mętnego soku jabłkowego i wybranych produktów pszczelich
Poradnik "Od pomysłu do wdrożenia"Demo Day InnowacjiInformatorium DoradczeZapytania ofertowePliki do pobraniaKontaktRedaktor strony: lic. Patrycja Witek