URK
TOTAL BIODEGRADABLE PACKAGING

DYSCYPLINA: Technologia żywności i żywienia

TYTUŁ: TOTAL BIODEGRADABLE PACKAGING

OPIS i ZALETY WDROŻENIA: W ramach projektu otrzymano dwuwarstwową folię biopolimerową na bazie furcelleranu, CMC, hydrolizatu żelatynowego oraz ekstraktu z borówki brusznicy oraz tacki biopolimerowe na bazie fusów z herbaty. Otrzymane folie wykazują wysoką antyoksydacyjną oraz antymikrobiologiczną aktywność. Ponadto, dwuwarstwowe folie wzbogacone ekstraktem z borówki brusznicy oraz biopolimerowe tacki wykorzystano jako materiały opakowaniowe podczas przechowywania łososia. Otrzymane wyniki wskazały na poprawę jakości ryby podczas jej przechowywania w porównaniu do łososia przechowywanego w folii syntetycznej. Prezentowane folie oraz tacki ulegają biodegradacji w ciągu 4 tygodni. Technologia ta oferuje obiecującą alternatywę dla konwencjonalnych opakowań, ponieważ jej stosowanie może poprawić bezpieczeństwo żywności poprzez hamowanie rozwoju bakterii chorobotwórczych lub reakcji oksydacji przy jednoczesnym ograniczeniu wpływu marnowanej żywności i odpadów opakowaniowych na środowisko. Dzięki zastosowaniu aktywnych folii możliwe jest wydłużenie trwałości przechowywanych produktów oraz zachowanie trendu „czystej etykiety”. Ponieważ opakowanie wytwarzane jest z materiałów odpadowych, koszt zastosowania technologii dla przedsiębiorcy będzie niewielki.

TYP INNOWACJI: Produktowa

ZESPÓŁ:

Kierownik: dr hab. inż. Ewelina Jamróz, prof. URK

Zespół badawczy: dr hab. inż. Joanna Tkaczewska, prof. URK, dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK, mgr inż. Paulina Guzik

BROKER INNOWACJI:

mgr inż. Magdalena Szara-Bąk

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: Spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2021 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek