URK
Otrzymywanie napoju funkcjonalnego na bazie mętnego soku jabłkowego i wybranych produktów pszczelich

BRANŻA: Spożywcza

KIEROWNIK: dr Małgorzata Makarewicz

BROKER: dr inż. Magdalena Szara-Bąk

TELEFON: 12 662 48 53

EMAIL: magdalena.szara-bak@innowacje-ur.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał sposób wytwarzania wyrobu spożywczego (napoju) na bazie świeżego, mętnego soku jabłkowego i pierzgi pszczelej lub ekstraktu z propolisu, zapewniający zwiększenie wartości odżywczej oraz potencjalnego wydłużenia trwałości przechowalniczej produktu. Innowacyjność produktu polega na wykorzystaniu unikalnego zestawu różnorodnych związków biologicznie aktywnych obecnych w propolisie i pierzdze pszczelej powodującego, że stanowią one grupę substancji farmakologiczno-leczniczych o szerokim spektrum działania na organizm człowieka. Dodatek produktów pszczelich do żywności niskoprzetworzonej nie tylko istotnie wzbogaci jej skład, ale również wpłynie pozytywnie na trwałość, poprzez hamowanie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów. Dodatkowym atutem jest fakt, ze składniki pierzgi i propolisu, o aktywnościach przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej mają status GRAS, tzn. są uznawane za bezpieczne dla konsumenta. Rozwiązanie może zostać wykorzystane przez lokalnych i krajowych producentów soków i napojów do poszerzenia swojej oferty o naturalny produkt funkcjonalny.

SŁOWA KLUCZOWE: napój, produkty pszczele, status GRAS

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek