URK
Wegański raj

BRANŻA: spożywcza

KIEROWNIK: dr inż. Daniel Żmudziński

BROKER: mgr inż. Justyna Warot

TELEFON: 12 662 44 49

EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał probiotyczny fermentowany napój roślinny przeznaczony dla szerokiego grona konsumentów o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych. Opracowany produkt nie zawiera sztucznych substancji konserwujących, emulgujących i zagęszczających, syntetycznych barwników oraz aromatów, dodanego cukru ani żadnych substancji słodzących, glutenu, soi oraz produktów odzwierzęcych. Otrzymywany on jest wyłącznie z naturalnych surowców roślinnych pochodzących z Polski. Produkt nie posiada obecnie konkurencji na rynku. Zapewnia mu to czysta etykieta, rodzimy surowiec pochodzący od lokalnych producentów, zastosowanie wegańskich probiotycznych kultur jogurtowych bez laktozy. Przy stale rosnącym zapotrzebowaniu na produkty wegańskie, które zwykle trafiają do klienta świadomego, obecność na rynku tego napoju w znacznym stopniu wypełni lukę panującą na rynku krajowym oraz zagranicznym.

SŁOWA KLUCZOWE: napój roślinny, czysta etykieta, naturalne składniki

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek