
BRANŻA: spożywcza
KIEROWNIK: dr inż. Daniel Żmudziński
BROKER: mgr inż. Justyna Warot
TELEFON: 12 662 48 53
EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl
MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja
W ramach projektu powstał probiotyczny fermentowany napój roślinny przeznaczony dla szerokiego grona konsumentów o zróżnicowanych potrzebach żywieniowych. Opracowany produkt nie zawiera sztucznych substancji konserwujących, emulgujących i zagęszczających, syntetycznych barwników oraz aromatów, dodanego cukru ani żadnych substancji słodzących, glutenu, soi oraz produktów odzwierzęcych. Otrzymywany on jest wyłącznie z naturalnych surowców roślinnych pochodzących z Polski. Produkt nie posiada obecnie konkurencji na rynku. Zapewnia mu to czysta etykieta, rodzimy surowiec pochodzący od lokalnych producentów, zastosowanie wegańskich probiotycznych kultur jogurtowych bez laktozy. Przy stale rosnącym zapotrzebowaniu na produkty wegańskie, które zwykle trafiają do klienta świadomego, obecność na rynku tego napoju w znacznym stopniu wypełni lukę panującą na rynku krajowym oraz zagranicznym.
SŁOWA KLUCZOWE: napój roślinny, czysta etykieta, naturalne składniki