URK
Izotoniczne napoje bezalkoholowe

BRANŻA: Spożywcza

KIEROWNIK: dr inż. Magdalena Januszek

BROKER: mgr inż. Justyna Warot

TELEFON: 12 662 44 49

EMAIL: justyna.warot@urk.edu.pl

MOŻLIWE FORMY KOMERCJALIZACJI: spółka typu spin-off, sprzedaż, licencja

W ramach projektu powstał izotoniczny napój bezalkoholowy z naturalnych składników. Napój zapewnia właściwe nawodnienie organizmu oraz dostarcza niezbędnych elektrolitów. Naturalny napój bezalkoholowy o właściwościach izotonicznych jest odpowiedzią na preferencje konsumentów, którzy coraz częściej sięgają po napoje bezalkoholowe i przywiązują coraz większą wagę do składu oraz właściwości gotowych produktów. Wytworzony podpiwek jest produktem naturalnym, o właściwościach izotonicznych, o smaku lekko słodkim, karmelowym, palonym, słodowym i aromacie chmielowym, cytrusowym i ziołowym. Zawartość chmielu wprowadza istotne dla zdrowia właściwości m.in. antyseptyczne, spowalnianie procesu starzenia skóry, pozytywne działanie na układ pokarmowy. Produkt nie zawiera substancji słodzących oraz sztucznych barwników. Zastosowanie opracowanych przez zespół badawczy surowców w odpowiednich proporcjach oraz uzyskane właściwości sprawiają, że produkt jest innowacyjny i nie ma obecnie konkurencji na rynku.

SŁOWA KLUCZOWE: napój bezalkoholowy, nawodnienie organizmu, podpiwek, właściwości izotoniczne 

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Aleja Mickiewicza 21
31-120
Kraków
rektor[a]urk.edu.pl
12 633 62 45
12 662 42 51
NIP: 675 000 21 18
REGON: 000001815
© 2023 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Dział Informatyki UR
Redaktor strony: lic. Patrycja Witek